top of page

Vannitoa remont-1000 või 7500?

Eelmisest postitusest on kümme päeva niimoodi mööda läinud, et ei pannud tähelegi. Selle aja sees sai üks korter Põhja-Tallinnas juurde ostetud ja teine Nõmmel bronni pandud. Mõlemas piirkonnas olen varasemalt ühe flipi teinud, seega seiklen endiselt üsna turvalistes vetes. Kusjuures Nõmme panelkas olen ma 8 aastat tagasi ka ise elanud. Seega piirkond ja maja on küll tuttavad, aga projekt tõatab sellegipoolest tulla uus ja huvitav. Nimelt on korteris üpris palju ruutmeetreid, seega plaan on teha 2-toalisest korterist 3-toaline, mis on midagi, mida ma varasemalt veel katsetanud ei ole.


Mulle endale tundub, et ma olen sellel nädalal natuke vähem ka sotsiaalmeedias figureerinud (ei pruugi tõele vastata), sest ma olen siin viimase nädala katkematult ehitajatega jagelenud, nendega kilomeetriseid vestlusi pidanud ja vahepeal kontempleerinud, et kuidas flippimisest kiire exit teha. Ega siin midagi ülemäära rasket ole. Võtan oma tuhhi välja, viskan kuhugi indeksisse ja sayonara.

Need mõtted on mind paar päeva kummitanud ja ma tegelikult tean väga hästi, et miks see nii on. Mul on hetkel kolm korterit samaaegselt renos ja kaks tuleb kohe juurde (ja lisaks istub see Jõhvi ka veel kuklas - plz keegi renoge see ära). See tähendab, et ma olen pidanud paari nädala jooksul suurendama tiimi 3-kordselt. Siinjuures on mul raske välja tuua ülesannet, mida ma vihkaks rohkem kui uute ehitajate värbamist, nendega feilimist ja siis maade jagamist, aga nagu elus ikka, siis kuna ma seda nii väga vihkan, siis ei ole ma selles ka hea ja see paneb mind veel enam seda vihkama...ehk siis nõiaring.


Näiteks hetkel otsin ma inimest, kes renoveeriks vannitoa põrandapinnaga 2.6m2. Ehk siis põrandavalu, põrandasoojendus, hüdroisolatsioon, plaatimistööd ja maalritööd. Tegemist on pisemat tüüpi vannitoaga ja tulemus peaks jääma umbes midagi taolist.

Tundub selline üsna väike töö, mis võtab aega umbes nädal või poolteist. Seega eeldaks, et ka hinnapakkumised tulevad üsna samasse suurusjärku. Noh võib-olla 500 eurot siia-sinna, äkki mõni julgem küsib ka 1000 eurot rohkem kui teised, aga üldiselt ootaks ikka suurusjärgult sarnaseid hindu. Reaalsus on aga see, et odavaima ja kalleima pakkumise vahe oli 6500 eurot.

Siinkohal me räägime lihtsalt töö rahast. Okei ma saan aru, et "küsija suu pihta ei lööda" ja "Julge hundi rind on rasvane" ja kõik muud olulised rahvatarkused, aga kes kurat maksab 7500 eurot vannitoa reno eest kui turu keskmine on 1500 eurot? Kui sina oled üks neist 7500 euro maksjast, siis palun saame kokku. Ma leiaks 7500 euro eest meile igasuguseid koostöö kohti. Selle raha eest viskaks isegi tunked selga ja suruks need plaadid sulle seina.Kui need erinevad hinnapakkumised panevad lihtsalt silmi pööritama, aga muud suuremat kahju ei tekita, siis ebakompetentsete töötajatega lisandub sellele silmapööritusele juurde ka paar kadunud närvirakku ja oodatust tühjem rahakott. Näiteks sellel nädalal tegin uue töötajaga vea ja leppisin kokku küll tunnihinnas, aga mitte ajakulus. Nii juhtuski, et töö, mis pidi võtma ühe päeva, kulges tema rahulike käte all kolm päeva ja seega ka kolmekordne kulu mulle. Kuna aga virisemine ja kaeblemine loob leevenduse asemel hoopis lisastressi, siis lõpetan selle siinkohal ja panen hoopis kirja kokkuvõtliku nimekirja, kuidas valida ehitajat. Nii on järgmisel korral ka endal siia hea meenutama tulla.


Kuidas valida ehitajat?

  • Küsi hinnapakkumisi ja tee selgeks, mis võiks olla turu keskmine hind. Edasi on lihtne - kõige kallimad pakkumised viska torisedes prügikasti ja teiste pakkumistega liigu edasi järgmistesse punktidesse.

  • Küsi pilte tehtud töödest - Enamasti võiks kõigil ehitajatel ikkagi mingid pildid olemas olla. Siinkohal on erandiks viisakamas eas meistrid, kes tõenäoliselt teevad väga hästi enda tööd, aga e-maile saadavad endiselt FULL-CAPSLOCKIGA. Neilt pilte ei tasu oodata, aga telefonikõne annab juba hea aimduse, et kas koostööst saaks asja või mitte.

  • Tee inimese kohta taustauuring - Ma olen selle punkti vastu nii palju kordi eksinud, et see on natuke juba naeruväärne. Kui raske oleks olnud selle Thaalia Ehituse googlest läbi laskmine? Oleks kohe ära näinud, et tüübile on esitatud maksekäsud, reiting on madal, erinevates portaalides on hoiatused üleval, aga mina hakkasin googledama alles siis kui kahju juba tekitatud.

  • Alguses kasuta ainult ruutmeetri või komplekti hinda - Koostööd alustades ei tasu kunagi tegutseda tunnihinna alusel. Kohe alguses tuleb tööde kogumaksumus kokku leppida ja ei mingit ettemaksu mitte mingis ulatuses.

  • Alguses käi ja kontrolli igapäevaselt - Tavaliselt on nii, et kui juba alguses on midagi mäda, siis ega see paremaks lähe. Lihtsam on kohe ära lõpetada koostöö ja uus inimene otsida. Näiteks mul oli kunagi maaler, kes lubas, et teeb kõik tööd ära kahe nädalaga. Kui ma kaks nädalat hiljem kontrollima läksin ei olnud ta veel veerandigi peal. Nii ta muudkui lubas ja lubas ja mina tulin aina vastu kuni lõpuks sai korter maalerdatud kahe nädala asemel hoopis nelja kuuga. Hiljem oli tüüp veel vihane, et kuidas ma tema tempot kritiseerida julgen.

Vahel ma tunnengi, et mul on osade inimestega autoriteedi probleemid. Ma ei ole selline eriti range tädi ja mulle meeldib kui kõik on heas tujus ja elavad oma parimat elu, aga teatud tüüpi inimesi julgustab see sõbralik suhtumine piire katsetama ja võimalusel neist täiega üle sõitma. Seega minu selle aasta enesearengu ülesandeks on õppida rangust, ei ütlemist, enese kehtestamist ja ausa tagasiside andmist. Mul on nii raske inimestele öelda kui ma ei ole nende töö või käitumisega rahul, aga ma tunnen, et sellise konstruktiivse kriitika andmise oskus on üks olulisemaid, mis ühel ettevõtte juhil olla võiks. Kuidas teie kriitikaga toime tulete ja kas te julgete inimesele anda otse ausat tagasisidet isegi siis kui see tagasiside on negatiivne?bottom of page